Miss Earth 2018 – Moja in naša zmaga

Kako naj začnem? Za mano je mesec preživetih dni na vrtiljaku mešanih emocij, smeha, radosti, adrenalina, stresa, neprespanih ur in še bi lahko naštevala. Ko sem prvi teden v oktobru zapuščala svojo ljubo Slovenijo, si še zdaleč nisem predstavljala, kaj vse me čaka na mojem popotovanju na Filipinih, kjer je potekal svetovni izbor za Miss Earth 2018.
Z vami sedaj delim svojo zgodbo skozi svoje oči in občutke.
Največji šok zame je bila seveda sprememba okolja, hrana, ljudje in to je bilo tudi prvič, da sem bila sama tako daleč stran od doma. Kljub vsemu pa sem bila deležna toplega in nadvse domačega sprejema tako med kandidatke, ki so prišle s celotnega sveta kot med domačine. Prvi teden je bilo najhuje, saj to je bil čas prilagajanja, primerjanja z ostalimi puncami in navezovanja stikov. Kljub temu, da sem bila sama, sem vedela kaj je moja naloga, zakaj sem prišla in kaj moram narediti. Na tekmovanje sem odšla z namenom, da pokažem kaj in kdo je Slovenija. Ne bom tajila, da med tem časom nisem doživela težkih trenutkov in solz, saj smo včasih bila dekleta preprosto preutrujena od celodnevne vožnje, visokih pet in obiskov pri sponzorjih. Ampak bili so tudi čudoviti in neprecenljivi dogodki, ki mi bodo za vedno ostali v srcu.

Prvo veliko zmagoslavje se je zame začelo, ko sem osvojila zlato medaljo na tekmovanju v večernih oblekah. Sodnike sem ravno jaz najbolj navdušila s svojim nastopom in seveda s prečudovito večerno obleko znanega filipinskega oblikovalca Louisa Pangiliana, za kar mu bom večno hvaležna.

Tako so vmes minevali dnevi druženja s puncami, organizatorji in sponzorji. Kandidatke smo obiskale tudi bližnje šole, kjer smo vedno doživele svečan sprejem, posadile smo tudi drevesa, pobirale smeti po obali ter s tem prispevale k boljšem in čistejšem okolju. Sledilo je drugo tekmovanje, kjer smo se dekleta lahko dokazala in pokazala svojo postavo v kopalkah. Tudi tukaj sem v resnično močni konkurenci osvojila bron in predstavila poseben model kopalk slovenskih oblikovalcev HARD swimwear. Odkrito povedano, si o drugi kolajni nisem niti upala sanjati, saj so se tukaj le predstavila najlepša telesa kar jih lahko svet ponudi, ampak moja motivacija in samozavest me je popeljala daleč. S tem sem tudi osvojila naziv ene izmed treh boginj Albaya skupaj s predstavnico Portugalske in Filipinov. Vedno se bom spominjala dogodkov, ki sem jih doživela na tem tekmovanju, kar bom pa za vedno nosila v sebi, pa so ljudje. Ne samo dekleta, s katerimi sem preživela največ časa in navezala tesna prijateljstva, ampak tudi domačine, oboževalce in osebje organizacije. Konec koncev smo vsi ljudje. Ko so prišle ovire, smo jih premagali skupaj. Sprva sem mislila, da sem v vsem sama, ampak lahko rečem, da sem tam našla majhno nadomestno družinico.

Čeprav se mesec dni res sliši ogromno, so aktivni dnevi minevali vsak dan hitreje. Naša skupina je dvakrat odpotovala iz Manile v mesta, kjer so živeli ljudje resnično v sožitju z naravo. Da, vožnja in pakiranje prtljage je bilo naporno, vendar imela sem priložnost in čast videti drugo stran Filipinov, drugačno od blišča in prestižnega tehnološkega življenja. Kar hitro je nastopil zadnji teden mojega bivanja na filipinskih otokih. Preden pa smo začeli s intenzivnimi pripravami na finalni večer, nas je čakalo še zadnje tekmovanje, in sicer predstavitev talentov. Tukaj sem vedela, da moram biti nekako drugačna od ostalih in presenetiti, tako sem zapela meni zelo ljubo opero in si s tem pridobila še eno zlato medaljo, s tem sem se v skupnem seštevku prebila na drugo mesto v osvojenih medaljah izmed vseh 87 tekmovalk. Brez dvoma je to bila moja podlaga za goreč in divji zagon na finalnem večeru.

Hvaležna sem tudi svojemu nacionalnemu direktorju, saj me je zadnje dni prišel spodbujati in podpirati. Videti znan in domač obraz po toliko časa je bilo pravo veselje. V teh dneh smo se dekleta aktivno pripravljala na finalni večer. Vmes pa nas je čakal še zadnji delček mozaika ocenjevanja. To je bil težko pričakovani test inteligence, kjer smo lahko kandidatke sodnike prepričale z inteligenco in osveščanjem o okolju. Skupna ocena iz ocenjevanja poziranja, lepote in postave, je to bila nadaljnja vstopnica med osemnajst prvih finalistk.
Vedela sem, da sem nekako osvojila srca ljudi, saj sem dobila kar nekaj močnih nazivov, kot so SLAYvenia, fierce ali pa Awra of Miss Earth 2018. Izjemno prijaznost in naklonjenost do mene so dokazali tudi z nešteto darilc, ki sem ji prejemala kjerkoli smo se z našo skupino pojavili.
Tako, prišel je čas za velik finalni dogodek in zaključek našega potovanja. Jaz sem se treme že dolgo nazaj otresla, vendar tukaj pa priznam, da sem imela kar nekaj nemirnih noči preden je nastopil dan D. Zavedala sem se, če ne bom na oder stopila z mirno glavo in polno dozo samozavesti, ne bom pokazala najboljše kar lahko ponudim. Tako sem globoko zadihala in šla na vse ali nič. Ker se mi je čas zaradi vznemirjenosti med finalnim večerom odvijal prehitro, sem samo sebe našla, ko sem stala na odru med proglasitvijo, da sem ena izmed najboljših 12 deklet na svetu. Teh občutkov se enostavno ne da opisati, to morate samo doživeti, tako kot sem jaz. In brez dvoma, ta trenutek me bo spremljal skozi celotno življenjsko pot.

Če bi mi pred mesecem dni dejali, da bom nosilka zgodovinske uvrstitve za Slovenijo na tekmovanju Miss Earth, bi vam odgovorila, da se šalite. Ampak danes lahko rečem, da sem ponosna in neizmerno hvaležna za podporo s strani moje ekipe in vseh, ki so me podpirali že od samega začetka ter tistim, ki so verjeli vame.
Vem pa, da smo dokazali, da četudi smo majhna država, lahko damo in pokažemo ogromno.

 

Za vedno vaša, Miss Earth Slovenije 2018

Danijela Burjan

1 odziv na “Miss Earth 2018 – Moja in naša zmaga”

  1. Iskrene čestitke Danijeli za vse nazive in zgodovinsko uverstitev. V vsak izziv si zakorakala samozavestno pa lahko se tako majhen. Kot si rekla, da tremo si imela, ampak ti si jo znala obrniti sebi v prid in to je vrlina, ki ke ne doseže vsak. Lahkp recem samo kapo dol 🤗

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Spam filter *